Posted in: Toscane

Zwaluw

Er zijn behoorlijk wat boerenzwaluwen hier. Het zijn er niet genoeg, want we hebben toch veel muggen. Er zaten drie nesten in een schuurtje van het oude huis waar een deur uit was gehaald. Alle jaren dat we hier al aan het werk zijn, vlogen de zwaluwen in en uit.

Dit jaar was er maar één paar teruggekomen. We moesten die open deur dichtmaken en hebben gewacht tot de kleintjes waren vertrokken. Boerenzwaluwen leggen twee keer per jaar. Het was dus belangrijk om ze na de eerste keer een ander nest, buiten, te laten gebruiken.

Toevallig is dat gelukt en hebben we de schuur nu dicht kunnen maken en zelf in gebruik genomen. De zwaluwen zitten prinsheerlijk in een oud nest buiten. Ik weet niet of ze er zelf ook blij me zijn.

Voor volgend voorjaar wil ik meer plekken voorbereiden waar de zwaluwen nesten kunnen bouwen. Ze waren al begonnen in ons nieuwe huis, voordat er ramen in zaten. Ze zijn dus op zoek naar geschikte plekken en ik help ze graag om die te vinden. Blijkbaar is een latje ergens op een beschermde plek al voldoende … dus dat is een kleine moeite.

Comments (8) on "Zwaluw"

 1. Leuk die zwaluwen.
  Wij hebben er een hleboel in de schuur naast ons.
  En ze komen drinken in het zwembad.
  Net kleine vliegtuigjes die over het water razen.
  Soms gaat het wel eens fout en dan gaan ze bijna kopje onder.
  Dan zie je ze als een gek weer omhoogkomen, helemaal verbaasd dat hen dat
  overkwam.

  1. Zwaluwen eten insecten, dus ook muggen. Sommige mensen vinden de zwaluwen vervelend omdat ze rondom de nesten enorme viezigheid achterlaten (alle poep gaat naar buiten en valt rondom het nest op de grond). Echter, af en toe beetje schoonmaken vind ik geen probleem.

 2. Zo leuk ….wij genieten er altijd van. Maar weet jij wanneer vertrekken ze naar het zuiden? Wij nu hier in Liguria hebben op dit moment geen zwaluwen en Mega veel muggen. 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top