Posted in: Italiaans

Houtkachel op de derde verdieping

We wonen op de derde verdieping en verwarmen het huis op hout, met een prachtige houtkachel.
Waarom?
Omdat ik dol op houtkachels ben! Ik was het in Umbrie zo gewend, en genoot enorm van het vuur in huis. Geen andere warmtebron die ik ken geeft zulke heerlijke warmte.

Nu woonde ik in Umbrie op het platteland (in de heuvels) en daar is het normaal om op hout te stoken. Hier in Montespertoli, op de derde verdieping, is dat niet normaal. Zo bleek.

Toen ik hout bestelde (de voorgaande jaren gingen we steeds kleine hoeveelheden zelf halen) kreeg ik een dwaze, bijna bozige reactie. Hoe kon de beste man hout brengen bij ons? En wist ik wel dat ik een vergunning van de gemeente nodig had om hout voor de flat te laten dumpen? Hoe zou ik het hout omhoog krijgen? Ik besefte toch wel dat hij, de ‘houtman’, alleen het hout zou dumpen en daarna direct verdween? Wie zou ik kunnen vinden om het hout omhoog te brengen? En tot slot: maar mevrouwtje … heeft u wel plek om 20 quintali hout (een quintale is honderd kilo) op te slaan daar, beseft u wel hoeveel het is?

Nou, ik had uiteraard op alle bezwaren een antwoord en kon de man geruststellen dat ik overal voor zou zorgen. Hij beloofde mij terug te bellen om een dag af te spreken, maar na twee weken had ik nog altijd niets gehoord. Typisch.

Ik belde opnieuw en maakte een concrete afspraak. De man bleef bezwaren maken, maar uiteindelijk beloofde hij te komen. Donderdagochtend wordt de straat schoongemaakt en mag niemand hier parkeren gedurende een uur, ideaal dus om een lading hout te laten komen. De gemeente gaf mij toestemming om het hout maximaal anderhalf uur op de parkeerplaats voor de flat te hebben liggen.

We hebben flink gezweet die donderdag, maar in drie kwartier was het hout al binnen, in het trappenhuis. Daarna hebben we in twee keer al het hout omhoog gesleept. Al met al was het ruim drie uur werk. Wat een voldoening … en wat zijn drie uurtjes nou?

Je wil niet weten hoeveel commentaar we hebben gekregen! Dat mijn vriend hout omhoog sleept is tot daaraan toe, maar dat ik de helft voor mijn rekening neem wordt echt vreemd gevonden.

Mijn antwoord is steevast: andere mensen gaan met de auto naar de sportschool om daar een uur te sporten. Ik doe tenminste iets nuttigs en zo’n super ‘work-out’ krijg je in de sportschool echt niet!

Comments (15) on "Houtkachel op de derde verdieping"

  1. Jij maakt overal foto’s van. Waar is de foto van de houtstapel. Ik kan mij geen voorstelling maken van 2000kg hout.

  2. Jij maakt overal foto’s van. Waar is de foto van de houtstapel. Ik kan mij geen voorstelling maken van 2000kg hout.

  3. Maar waar laat je al dat hout nu het eenmaal boven is? In de logeerkamer? Maar wat zullen jullie genieten van jullie kacheltje! Lekker!

    1. We hebben een groot dakterras … daar liggen nu drie rijen hout en om het niet te zwaar te maken hebben we ook een deel langs de trap gelegd (het bovenste deel dat van ons is). Ziet er gezellig uit nu als we boven komen.

  4. Maar waar laat je al dat hout nu het eenmaal boven is? In de logeerkamer? Maar wat zullen jullie genieten van jullie kacheltje! Lekker!

    1. We hebben een groot dakterras … daar liggen nu drie rijen hout en om het niet te zwaar te maken hebben we ook een deel langs de trap gelegd (het bovenste deel dat van ons is). Ziet er gezellig uit nu als we boven komen.

    1. Ok! Umbrische prijs derhalve. Het verhaal is wel herkenbaar trouwens. Bij ons kwam de houtboer de eerste paar keren kijken waar we woonden ;). Wij verstoken 40 quintale per jaar; keurig op maat gezaagd en gehakt. En nog altijd veel goedkoper dan het (schandalig) dure GPL…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top