Posted in: Fietsen in Toscane, Florence, Toscane

E-bike tour bij Florence

Ik had al geschreven dat ik help met opzetten van een bedrijfje dat e-bike tours organiseert rondom Florence, erg leuk voor een dagje Toscaanse natuur (en cultuur!).

Vorige week waren we met een hele groep samen om de e-bikes over te fietsen van het huis van de eigenaar, naar de winkel in Montespertoli waar je (binnenkort) ook e-bikes kunt huren.

Een vriend van hen maakte film vanuit een Ape (de beroemde driewieler met open bak) en langs een steile weg reden we van San Quirico langs het kasteel van Poppiano naar Montespertoli. Ik maakte een filmpje met de GoPro vanaf mijn stuur.

We hebben het de ’transumanza’ van de e-bikes genoemd, omdat vroeger in dit gebied twee keer per jaar de Transumanza voorbij kwam.

Transumanza?
Vroeger gingen de grote kuddes dieren met hun herders van de bergen naar het platteland en in Toscane was dat van de Apennijnen naar de Maremma (overwinteren gebeurde in de Maremma, dichtbij zee). Dat heet de Transumanza.

Met het moderniseren van de landbouw was deze kudde verhuizing niet langer nodig omdat de dieren in de winter op stal kunnen staan en er voer genoeg is voor hen om de winter door te komen.

Vandaar dat we de verhuizing van de fietsen over de weg de Transumanza hebben gedoopt.

Comments (0) on "E-bike tour bij Florence"

 1. In Frankrijk zijn er nog veel “transhumance”
  Dat is een hele gebeurtenis met echt heel veel mensen er omheen.
  De herders blijven de hele zomer in de bergen.
  Daar wordt kaas gemaakt.
  Er zijn nog steeds personen die dat willen doen,en ik geloof steeds meer
  jongeren zijn er in geinterreseerd.
  Erg leuk om te zien en ze gaan gewoon door vrij grote steden door met heel hun kudde schapen.

  1. Wat interessant dat in Frankrijk de jongeren hierin zijn geïnteresseerd. Ik denk dat dat in Italie ook terug gaat komen. Of ze door steden zullen gaan vraag ik mij af, het is nu al zo’n chaos …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top