Posted in: Appartement opknappen, Bijzondere mensen

Italiaanse makelaarspraktijken?

Al jaren woon ik in Italie, spreek de taal vloeiend en verbaas mij steeds minder over de ‘cultuur’ (als er al van één Italiaanse cultuur sprake zou kunnen zijn, hetgeen inderdaad niet zo is). Toch sta ik nu totaal versteld.

In het kort zijn we geïnteresseerd in een huis met wat land. Het huis (onderdeel van een groter geheel) zou 120 vierkante meter zijn en de schuur 100. De vraagprijs X.

Na een aantal keer te zijn gaan kijken en informatie te hebben gevraagd over de mogelijkheden de schuur om te bouwen tot een huis, bleek dat de schuur maar 50 vierkante meter is en het huis 105, waarvan 60 niet als woning staat aangemerkt. Wil je daar toch in gaan wonen dan betaal je daarvoor (aan de gemeente) en dat kan behoorlijk oplopen.

Dit was niet de enige verrassing. Gisteravond vertelde de makelaar doodleuk dat de prijs inmiddels X + 30% is geworden. Hij vond het erg grappig en legde uit dat de eigenaren niets wisten van ‘prijs X’, maar dat hij had bedacht dat er niemand zou komen als de prijs X + 30% was, dus had hij de prijs op X gesteld.

Inmiddels hebben we uren en uren verloren met uitzoeken van de mogelijkheden, er is een geometra bij betrokken die ook veel tijd kwijt is geweest om ons te kunnen vertellen of de schuur eventueel verbouwd zou mogen worden tot een woonhuis … voor een prijs die ver boven de marktwaarde ligt. Prijs X leek ons al behoorlijk hoog, laat staan X + 30%.

De wonderen zijn de wereld niet uit. De makelaar denkt wellicht heel slim te zijn, maar op welke manier hij dat in gedachten heeft, is mij niet duidelijk.

We houden er een leuke anekdote aan over, die het goed op feestjes zou doen, maar het is zo absurd dat ik mij afvraag wie het gelooft! Ik kan het zelf bijna niet geloven …

Comments (0) on "Italiaanse makelaarspraktijken?"

  1. Dat is voor mij de reden om alleen maar geïnteresseerd te zijn als alle actuele bouwkundige documenten (bewoonbaarheidsverklaring, actuele plattegronden, vergunningen etc. etc.) bij voorbaat voorhanden zijn. En dan doe ik ook het liefst alleen zaken via een Nederlandse of Duitse makelaar. Die spreken mijn taal, alhoewel ik redelijk Italiaans spreek, en zij hebben meestal niet de sluwheid van de gemiddelde Italiaanse makelaar.

    Maar je verhaal komt me heel bekend voor. Ik ging ooit eens kijken naar een mooi vrijstaand huisje in Caprese Michelangelo. Het was al helemaal leeg en zag er netjes uit. Wel stond er nog een autootje achter het huis. Bleek in de cantina gewoon iemand gehuurd te wonen. Die kreeg je er dus gratis bij en er vanwege huurbescherming niet uit. Was mij door de (Italiaanse) makelaar uiteraard niet gezegd.

  2. Ik volg je blog al een paar jaren en heb uit .voorgaande stukjes begrepen dat je partner Italiaan is. N u ben ik reuze benieuwd of hij net zo perplex is als jij (en ik) of dat dit voor hem heel herkenbaar is.

    1. Hoi Annet! Mijn vriend is nog veel meer verbouwereerd dan ik. Ik ben geloof ik wat vreemde praktijken betreft, meer gewend dan hij. Wellicht omdat er een grotere kans is dat je als buitenlanders voor gek wordt aangezien en dus makkelijker wordt opgelicht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top