Posted in: Toscane, Wijn en olijfolie

Olijfolie!

Wat een kleur! En wat een smaak … maar die kun je niet van een foto halen. Wat een geur ook … maar helaas kan ook die niet op internet gedeeld worden.

We hadden 258 kilo olijven en dat gaf 30,5 kilo olijfolie. Nu is een kilo olijfolie meer dan een liter, dus we hebben onze 30 liter olie tank helemaal vol en nog wat flesjes extra. Dat is een goed begin van de oogst.

Moet er wel bij vertellen dat we eerst de bomen hebben geplukt met de meeste olijven eraan, want we zijn bang dat de olijfvlieg de olijven verpest. De bomen dichter bij ons huis hebben bijna alle olijven al laten vallen, met ‘dank aan’ de larven van deze vlieg.

Vaak wordt gedacht dat 30 liter olijfolie wel genoeg is voor ons, voor een jaar. Wij gebruiken echter meer olie dan dat. Ik sta er zelf ook van versteld, maar gemiddeld gaat er tussen de 35 en 40 liter olijfolie per jaar doorheen. Het zou dus erg welkom zijn als we nog meer olijven kunnen plukken, maar dan moet wel het weer meezitten (en de schade van de vlieg ook)!

Hieronder onze 30 liter tank, helemaal vol met olie.

Comments (10) on "Olijfolie!"

 1. Eigenlijk wel gemeen van je om die mooie olie ons zo te laten zien.
  We zijn erg jaloers op deze mooie oogst !!

 2. Ziet er lekker uit! Wat ik me afvraag: eet je die olijven ook ingemaakt in olie en kruiden of is dat niet lekker, heb je daar andere olijven voor nodig?

  1. Je kunt de olijven ook inmaken en dat kan heel lekker worden, maar de traditionele olijven uit midden Italie zijn vooral om olie van te maken, ze zijn kleiner dan de ‘eet’-olijven. Hoe dan ook, bij alle olijven (groot of klein) is het erg belangrijk ze eerst ofwel in zout te leggen of in een zoutwateroplossing, ofwel te laten drogen. Als je een olijf rechtstreeks van de boom plukt en opeet dan krijg je een onaangename verrassing. Ontzettend bitter!

 3. Euhhh… L’olio non ha un gusto acido. Ja, ja, ik probeer een beetje Italiaans te leren. Kan ik mooi oefenen bij je. Maar serieus, het ziet er goed uit. Ongelooflijk dat die hele tank op gaat, hè? Maar het is gezond, toch?

  1. Wat leuk dat je Italiaans aan het leren bent Nicky!
   Niet alleen gaat die tank helemaal op, het is niet voldoende voor ons. Maar wij gebruiken geen andere olie en nauwelijks boter.
   Goede olijfolie is gezond, dat wordt in elk geval door experts gezegd.

 4. Wij gebruiken ook veel olijfolie maar nog niet zo veel als jullie 😉
  Ik geloof dat ik straks ook een paar olijfbomen in m’n tuin heb staan dus zal me eens gaan verdiepen in het maken van Olijfolie maken. Maar die paar bomen zullen vast niet zoveel olie opbrengen. Denk dat die paar olijven meer wat zijn voor savonds bij voor het borrel plankje en de tapas schotel denk ik haha

 5. Elise vroeg of er een kraantje aan jullie olijftank zit.
  Zoniet , hoe doet tatie Willemijn dat dan om niets te morsen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top