Posted in: Toscane, Wijn en olijfolie

Olijven!

Het is weer zover … in Toscane (en zeker ook in Umbrie en andere delen van Italie waar olijfbomen staan) is alles in rep en roer om de olijven te plukken en zo snel mogelijk naar de frantoio (olijfpers) te brengen om daarna, met de eigen olie, heerlijk te genieten van wat ze hier ‘fettunta’ noemen. Dat is ‘fetta unta’ en betekent letterlijk een ‘vette snee’. Una fetta = een snee en unta = vet.

Dat klinkt inderdaad vies, maar … dat is het niet. De pas geperste olie zit boordenvol met smaak en is vaak gepeperd. Je merkt niet dat het vet is. Zo moet goede olijfolie zijn. Er moet in je mond geen spoor van vet achterblijven, anders is de olie namelijk niet goed. Dat leerden we vorig jaar bij een mini cursus olijfolie proeven.

Hierboven een foto van de olijven die we hebben geplukt en op het net hebben laten vallen, met daarnaast een half kratje al vol.

In totaal hebben we dit weekend 12 kistjes olijven geplukt, ongeveer 250 kg (de exacte hoeveelheid hoor ik zodra ik de olie op ga halen).

Hierboven 11 kratten vol. De twaalfde waren we toen nog aan het plukken en tegen de tijd dat we daarmee klaar waren was het donker.

Helaas zijn de voorspellingen voor komend weekend erg slecht, maar wie weet veranderen die nog en kunnen we toch verder gaan met plukken. We hebben nog veel olijfbomen te doen.

Comments (5) on "Olijven!"

 1. Leuk al die olijven. En inderdaad lekker daarna je eigen olijfolie !!
  Is de “frantoio” erg ver bij jullie vandaan ?
  En hoelang duurt dat persen van b.v. de 12 kratten?

  1. De frantoio is ongeveer 20 minuten rijden, dus niet erg ver.
   Het persen op zich duurt niet erg lang, maar wij zijn er nooit bij wanneer ze persen want je moet vooral lang op je beurt wachten en dat vind ik zonde van mijn tijd. We laten de olijven achter en zodra ze geperst zijn halen we onze olie op. Ik denk dat het persen ongeveer een uur duurt. Onze frantoio heeft een moderne machine (zoals bijna alle frantoio tegenwoordig). Op de oude manier duurt het langer.

 2. Dat ziet er goed uit, zeg! Genieten van je eigen olie, heerlijk toch! Zero km… Is het een goed olijvenjaar?
  Is het niet wat vroeger dan andere jaren? Ik dacht eigenlijk dat het pas de eerste week van november is meestal?

  1. Je hebt gelijk Annelie! De afgelopen jaren wordt steeds vroeger geplukt, deels omdat er vaak problemen met ‘la mosca’ (de vlieg) zijn en deels omdat de olijven ook al rijp zijn.
   Het lijkt mij een goed olijvenjaar, maar sommige bomen hebben al veel olijven laten vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top