Posted in: Bijzondere mensen, Bureaucratie

Mevrouw … probeer te ontsnappen!

Mijn zus woont in Frankrijk, niet ver van de Rhône. Ik ben even bij haar op bezoek gegaan, rijdend dit keer. Eenmaal de grens over zag ik overal keurig onderhouden wegen, opgeruimde boerderijen en een algemeen schone en georganiseerde situatie.

Donderdag reed ik terug naar Montespertoli en keek naar de grote troep langs de wegen, de gaten ín die wegen, slordige boerderijen met allerlei oude troep van jaren geleden rondslingerend, schuurtjes half in elkaar gezakt … Een zootje eigenlijk.

Het was weer even wennen, want dit is mijn thuis. Ik ben eraan gewend en zie het normaal gesproken niet eens meer, maar komende vanuit het buitenland valt het pijnlijk op.

Vandaag belde ik de bank van mijn vader die al jaren uit Italie weg is. Ik ben al maanden bezig zijn rekening te sluiten, maar het is nog niet gelukt. Ik deed vandaag mijn beklag hierover bij een nieuwe man die ik nog niet eerder aan de telefoon had gehad. Na mijn klaagzang vol beschuldigingen over de idiote bureaucratische regels een hele tijd aangehoord te hebben zei hij op een gegeven moment, met imposant diepe zucht:

‘Signora, scappa da qui, lei è libera e può scappare, noi Italiani no!’
Mevrouw, ontsnap, u bent vrij om te ontsnappen, wij Italianen kunnen niet weg!

Ik stond met mijn mond vol tanden en dacht aan de uitmuntende indruk die Frankrijk op mij had achtergelaten.

Comments (0) on "Mevrouw … probeer te ontsnappen!"

  1. This is Italy, hebben wij ook wel eens te horen gekregen in dergelijke situaties. En met die mentaliteit gebeurt er natuurlijk nooit wat. Gewoon met z’n allen belasting betalen en de schouders en onder zetten, denken wij nuchtere Hollanders. En toch houden we dit land en zijn inwoners, Willemijn.

  2. Ja de overheid wordt door Italianen in stand gehouden, maar ik ken geen Italiaan die tevreden is met deze overheid en niemand weet hoe iets te veranderen. Het is echt niet erg makkelijk in Italie waar de georganiseerde misdaad werkelijk overal tussenin zit.

  3. Ach, hier is ook niemand tevreden over de overheid. En gek eigenlijk dat je aan bepaalde dingen zó went dat je ze niet meer ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top