Posted in: Wijn en olijfolie

Iedereen is druiven aan het ‘plukken’

In Toscane (in elk geval wel bij mij in de buurt) kun je momenteel geen weg nemen zonder een lange file te vinden achter een tractor die een kar vol druiven naar de ‘Cantina Sociale’ brengt (of op de terugweg daarvan is). De Cantina Sociale is een grote wijnmaker die de druiven uit de hele buurt tot wijn verwerkt. In dit gebied heeft bijna elk stadje er een.

De Cantina Sociale van Montespertoli … een wijnfabriek!

Het oogsten gaat bijna altijd met een grote machine tegenwoordig. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Deze machines gaan uiteraard erg snel vergeleken met mensen die met een schaar elke tros los moeten knippen. De wijn die je krijgt na machinaal oogsten, kan echter niet van goede kwaliteit zijn.

Wie wel n’s druiven heeft geplukt, weet namelijk dat sommige trossen verrot zijn of deels verrot. De machine maakt geen onderscheid en alles wat in de wijngaard is op het moment dat de machine langsgaat, wordt deel van de wijn. Dat wil zeggen ook alle beestjes die rondom de trossen leven of er toevallig even langskwamen. Nou wordt er zoveel gif in de wijngaarden gebruikt, dat het misschien met die hoeveelheid beestjes nog wel meevalt, maar wat er leeft en loopt, verdwijnt in de wijn.

Nou heb ik af en toe wijnmakers bezocht die keihard beweren dat machinaal oogsten geen enkele invloed heeft op de kwaliteit van de wijn, dat het zelfs beter is (kan me niet herinneren waarom). Echter, alle betere kwaliteit wijnen worden uiteraard met de hand geplukt.

Ik heb deze week de buren een paar uur geholpen met plukken. Waar ik bij mijn druiven elke tros inspecteer en de rotte en onrijpe druiven eruit haal, gebruiken de buren bijna alles. Ze knippen het verrotte deel uit een half verrotte tros, dat wel, maar de verrotte druifjes her en der gaan ook gewoon in de wijn. Toch is dat al beter dan een machine zou doen, maar volgens mij is het jammer. Iets betere selectie van de druiven zou de wijn direct lekkerder maken. Ze hebben echter haast, ze willen in maximaal een dag klaar zijn en ze vinden de wijn lekker genoeg zoals ze die al hun hele leven maken.

Comments (5) on "Iedereen is druiven aan het ‘plukken’"

 1. Lijkt me heel duidelijk dat een goede selectie een betere wijn geeft. De duurdere kwaliteitswijnen worden dus met de hand geplukt of kun je daar niet zo zeker van zijn?
  Misschien zijn de ‘wijnboeren’ niet zo kritisch als het wijn voor min of meer eigen gebruik is. Of mag je die conclusie ook niet trekken?

  Succes met het maken van jullie eigen wijn. Leuk om te lezen! Al doende leert men ( steeds meer…)
  Hartelijke groet,
  Annelie

 2. Hallo Willemijn,
  Ook wij hebben een wijngaard maar dan in Umbria.
  Vorig jaar hebben zwijnen de helft van de wijngaard geruïneerd en de voorgaande jaren waren die lieve reetjes er om de druiven op te eten. Sinds kort gebruiken wij 1000 uitwasbare groente- en fruitzakjes van A. Heijn om wespen, reetjes en nog meer van die lieverds buiten de deur te houden. Het is arbeidsintensief, maar je kunt wel 95% van je oogst gebruiken.
  Succes met het wijnmaken.

 3. In Frankrijk waar ik mee help met de druivenoogst, moeten we wel goed de
  trossen selecteren. De verrotte of half verrotte trossen druiven moeten we op de grond gooien. Niet aan de ranken laten zitten. Ook de niet rijpe druiven eraf knippen en op de grond gooien. De druiven worden nl. gecontroleerd bij de wijnkelder. En als het niet goed genoeg is wordt er of minder voor betaald of gewoon niet aangenomen. Daarbij komt dat iedereen “lid” is van de wijnkelder en enkele dagen per jaar de wijn moet verkopen. Ook heeft de wijnkelder een soort “vitrine” waar iedereen die lid moet helpen oogsten. De wijn is dan ook vrij duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top