Posted in: Wijn en olijfolie

Het waterslot

Er zijn vele soorten, afmetingen en vormen watersloten. Het principe erachter is dat er wel lucht uitkan, maar niet in.

Dit is het type waterslot dat we hier lokaal in een winkel hebben gevonden:

Het is een plastic ‘dop’ die uit twee delen bestaat. Het ene deel zet je vast op de fles, als een normale dop. Dit deel heeft een hoge dubbele wand waarin je het water giet. Het andere deel past daarin en drijft deels op het water. Dit sluit het af voor inkomende lucht, terwijl de lucht die uit de flessen moet een hogere druk heeft en dus het drijvende deel makkelijk omhoog drukt waardoor de lucht ontsnapt.

Er bestaan ook andere types die veel mooier zijn, maar ik kan ze hier lokaal niet kopen. Een voorbeeld:

Comments (4) on "Het waterslot"

 1. Ik kende deze watersloten niet.
  Ziet er allemaal mooi uit.
  Hoe lang denk je dat het moet gisten om lekkere wijn te kunnen drinken ?
  En hoe wist je je suikergehalte in de druiven om ze te oogsten ?

  1. We weten het suikergehalte niet, maar toen we zagen dat iedereen in de buurt begon te ooogsten, leek ons dat een geschikt moment het ook te doen. Wat ons betreft hoe eerder, hoe beter zodat de dieren minder druiven opvreten.
   We weten ook niet hoe lang het moet gisten. In November moeten we een eerste keer de wijn overhevelen en kunnen we proeven hoe het ermee is. Afhankelijk daarvan moeten we beslissen wat we gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top