Posted in: Wijn en olijfolie

Wijn maken – langzame gisting

We hebben her en der gelezen en gehoord dat de eerste gisting (de spontane gisting) tussen de 5 en 7 dagen duurt en daarna moet je het sap van de schillen scheiden en de schillen goed uitpersen. Dat sap moet je verder laten gisten en in de komende maanden af en toe overhevelen, zodat alle kleine deeltjes die naar de bodem dwarrelen, uit de wijn verdwijnen.

We hebben geen apparatuur, dus we hebben de druiven zo goed mogelijk uitgeknepen (ik had de volgende dag zere armen!) en in grote flessen gedaan van 23 liter, waar een waterslot op past.

We hebben nu drie flessen van 23 liter en eentje van 5 liter. Deze staan nu heel rustig te gisten, af en toe komt er een bubbeltje uit het waterslot.

We hadden een klein beetje sap over dat we als aperitief hebben gedronken en … het was heerlijk. Het is onvoorstelbaar hoe snel de suikers uit het sap zijn verdwenen en omgezet in alcohol. Het sap was echt smaakvol en niet zoet meer.

Wat foto’s …

Comments (3) on "Wijn maken – langzame gisting"

  1. Zo gaaf om te volgen. Wij hebben ook veel druiven en ga er de volgende keer ook wijn van proberen te maken. Hou t nu bij krenten haha
    Maar ben dus reuze benieuwd hoe t jullie afgaat. Zijn die manden met flessen met een speciaal water slot?

  2. Oops eerste reactie weg.
    Leuk om dit allemaal te volgen. Hier ook veel druiven maar ik houd het voor dit jaar bij krenten maken:-)
    Volgend jaar gaan we ook wijn maken. Dus ben benauwd hoe t jullie vergaat. Die manden met flessen op de foto zijn dat degene met zo’n speciaal water slot ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top