Posted in: Italiaans

Italiaanse haring

Ons piepkleine boerenmarktje op zaterdagochtend in Montespertoli bleek afgelopen zaterdag te zijn uitgegroeid tot een ware Kerstmarkt. Inclusief een extra lading oude (en minder oude) mannetjes die luid over van alles en nog wat staan te discussiëren precies in het midden van de kraampjes. Ik heb nog nooit één zo’n mannetje iets zien kopen, maar staan zijn er altijd.

Ons werd door een vrouw van één van de ‘nieuwe’ kraampjes van harte aangeraden om haring te kopen. Let op: haring in Italië is heel anders dan haring in Nederland.

Nu wist ik dit uiteraard en vroeg dus aan de vrouw hoe ik die haring klaar zou moeten maken. Het bleek heel eenvoudig. Gewoon met wat knoflook, peterselie en olie een dag in de ijskast laten staan en smullen maar.

Dat viel echter tegen! Niet alleen was de haring (hier in Italië zijn ze gerookt en gezouten) heel lastig schoon te maken, ook was het ding zo onvoorstelbaar zout dat ik het gewoon niet kon eten. Ansjovis is er niets bij!

Mijn vriend kent veel mensen die de haring gewoon zo eten, maar ik kan het mij echt niet voorstellen. Ik hoop dat ons een cruciale stap, die van het ontzouten, is onthouden … maar vrees van niet.

Wat we nu met die zoute gerookte haring doen? In heel kleine stukjes is het op een bruschetta met flinke laag boter wel lekker, of gemengd met ceci. Het zal dus wel opkomen, maar daarna voor mij geen Italiaanse haring meer!

Comments (4) on "Italiaanse haring"

  1. Ik gok dat je een bokking hebt gekocht…. Al dat spul komt uit de Noordelijke Landen, er is geen ‘italiaanse haring’ In Nederland was dit volksvoedsel nr1. Ontzouten is the keyword here. Was ie ook gerookt? Wil een grapje maken over viswijf etc.. 😉

    1. Ik weet dat ie uit het Noorden komt, maar in Italie is haring dus gezouten en gerookt (en blijft eeuwen goed). Mocht er ooit een volgende keer komen, dan ga ik inderdaad eerst ontzouten, maar ik denk dat ik het bij deze ene ervaring laat!

      1. Tis een bokking, geen haring 😉 Maar die spekbokkingen zijn prima te eten hoor, zijn de supertramp visjes (min of meer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top