Posted in: Algemeen

Ai ai … de pijnbomen en cipressen

Toscane is beroemd (deels) om de prachtige cipressen die het landschap overal sieren. Aan zee zijn er verder dikke pijnboombossen die de nodige schaduw geven en her en der staan schitterende pijnbomen in het landschap.

Beide zeer karakteristieke bomen hebben een ziekte.

Cipressen hebben last van een schimmel die sinds de jaren 50 langzaam door heel Italie is getrokken. De ziekte wordt ‘kanker van de cipressen’ genoemd. Er is niet veel tegen te doen, afgezien van zo snel mogelijk de delen van de boom die de schimmel hebben snoeien en de boom desinfecteren.

Pijnbomen hebben dodelijkere en een zich sneller verspreidende ziekte, een insect. Er schijnt helemaal niets tegen dit insect te doen te zijn dan preventief bomen om te zagen. Op vele plekken aan de kust zijn schitterende pijnbomen preventief omgezaagd.

Hier in de Chianti streek zijn in sommige gemengde bossen met pijnbomen, bijna alle pijnbomen dood. Een triest gezicht, maar gelukkig blijven de andere bomen die geen last van die ziekte hebben wel staan. In bossen met enkel pijnbomen is het een ware ramp.

zieke-pijnbomen-italie

Deze foto is van ‘La Nazione’ en laat een ziek pijnbomenbos zien aan de kust.

Comments (0) on "Ai ai … de pijnbomen en cipressen"

  1. Echt waar? Wij zagen wel dat bomen gekapt werden maar dachten dat het commerciële smoesjes waren om campings en andere plannen uit te breiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top