Posted in: Bureaucratie

Nederlands paspoort verlengen in Italie

Elke tien jaar moet je je paspoort verlengen. Dat is best een gedoe als je niet in NL woont.

In Italie kun je ofwel in Milaan, ofwel in Rome je paspoort verlengen. Mijn paspoort vervalt half oktober van dit jaar dus ik ben er vroeg bij om het te verlengen. Dat lijkt mij tenminste wel.

Ik heb alle online stappen en lijstjes doorlopen en kom vervolgens uit bij het maken van een afspraak. Ik wil liever naar Milaan dan naar Rome want dat scheelt reistijd. Milaan heeft alleen nu in juni twee dagen en daarna in november weer 2 of 3 dagen, maar dan is mijn paspoort al verlopen en daarnaast kan ik die nu nog niet boeken en moet ‘over een tijdje weer proberen’. De dagen in juni zijn al volgeboekt. Ik moet dus naar Rome.

Ik kan alleen drie dagen in augustus kiezen en het laatste moment op de dag dat ik heb kunnen vinden is om 9.40 uur. In september is er geen plek beschikbaar en oktober kan ik nog niet kiezen.

Wat een onvoorstelbare non-service is dit? Ik moet uit Florence komen en dat is ruim 3 uur rijden naar de rondweg om Rome heen, reken 4 uur om bij de ambassade uit te komen en ergens te parkeren. Daar moet ik een pasfoto laten maken want de pasfoto moet aan bepaalde eisen voldoen.

Ik kom uit Florence en zal om 5 uur ’s ochtends weg moeten rijden. Met de trein en bus gaat op die tijdstippen niet lukken. Voor mensen die nog verder weg wonen moet je dus wel in Rome overnachten.

Ik snap echt niet waarom ze het een Nederlander zo moeilijk maken een paspoort te verlengen. Vroeger kon het in Florence, Verona, Milaan en nog meer plekken. Toen alleen in Milaan en Rome en nu zo’n beetje alleen in Rome en alleen ’s ochtends voor 9.40 uur. Waarom zo vroeg? Ik begrijp er niets van maar asociaal vind ik het wel.

Comments (6) on "Nederlands paspoort verlengen in Italie"

 1. Helemaal met je eens Willemijn! Een Nederlands paspoort verlengen kost heel veel (reis)tijd en geld. Belachelijk. Milaan is het zelfs nog duurder dan in Rome. En alles is duurder dan in Nederland.

 2. Oh erg is dat hè! Het heeft iets te maken met dat ze de vingerafdrukken die je moet laten nemen ‘niet overal veilig op kunnen slaan’. Zo’n onzin vind ik dat.

  Je kunt in Nederland ook in een aantal grensgemeenten en op Schiphol terecht voor een nieuw paspoort als je niet in Nederland woont. Dat is natuurlijk nog veel verder weg dan Rome maar misschien een optie als je toch al naar Nederland zou gaan?

  1. Dank voor de tip. Als je het proces doorloopt staat er overal dat het op Schiphol ook kan, maar ik kom daar niet vaak en om er te komen heb ik een geldig paspoort nodig … dus in mijn geval is dat niet handig.

 3. In Frankrijk precies hetzelfde probleem, met maar één keus.
  Parijs. Ook met die speciale pasfoto en het is erg duur. Ik moest er overnachten.
  Anders kon het niet. Zelfs met de TGV. Die ook erg duur is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top