Posted in: Toscane, Wandelen Toscane

Girasoli – zonnebloemen

We lopen regelmatig net voor zonsondergang een rondje (de zonsondergang is bij ons momenteel tegen negen uur). We komen langs verschillende velden met zonnebloemen die prachtig in bloei staan.

Het viel na een paar keer wel op dat de bloemen zowel ’s ochtends vroeg als aan het eind van de dag, dezelfde kant op kijken. Ze lijken lusteloos en moe naar het oosten te staren.

In het Italiaans heet een zonnebloem een ‘girasole’. Girare = draaien en ‘sole’ = zon. Iedereen in Italie weet dat zonnebloemen met de zon meedraaien. Ik denk me dat ook te kunnen herinneren (maar ja, hoe betrouwbaar is dat?). Echter, als je ze observeert dan lijken ze dat niet te doen.

Even zoeken gaf heel veel verschillende versies. Zo wordt er veelal uitgelegd hoe en waarom zonnebloemen met de zon meedraaien … maar ik zie zelf dat dat (dit jaar in elk geval) niet zo is. Her en der wordt uitgelegd dat zonnebloemen alleen meedraaien als ze jong zijn en dat doen ze om zoveel mogelijk energie op te vangen.

Blijkbaar hebben de zonnebloemen dit jaar massaal voldoende energie want ik heb ze nooit zien draaien (toegegeven, voordat ze in bloei stonden heb ik er niet op gelet!). Wie de berichten uit Italie volgt zal het niet zijn ontgaan dat we de ene na de andere hittegolf hebben en nooit regen … dus dĆ”t kan kloppen!

Een veld zonnebloemen in de ondergaande zon, dichtbij mijn huis

Comments (7) on "Girasoli – zonnebloemen"

  1. Misschien weten die zonnebloemen dat de zon de volgende dag in het oosten opkomt en staan ze met jullie avondrondje al klaar voor de volgende dagšŸ˜‚šŸ˜‰

  2. Ik heb al een paar jaar zonnebloemen voor de deur en in de tuin staan… zolang de bloem dicht is volgen ze de hele dag de zon, inderdaad de jonge bloemen, zodra de bloem open is blijven ze in die stand staan.

  3. Geweldige foto: je voelt de zinderende avondwarmte! Weer wat wijzer geworden door het antwoord van DaniĆ«lle. šŸ‘ Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top