Posted in: Wijn en olijfolie

Bubbels

We hebben wat oude stukken wijngaard. Ik snoei deze elk jaar braaf. In september worden de druiven geoogst en elk jaar hebben we nauwelijks druiven. We sproeien niet, dus dat is één reden. De grotere reden is echter dat de reeën dol op onze onbespoten druiven zijn.

Kennen die dieren het verschil? Geen idee, maar het zou me niets verbazen. Ik begrijp anders niet hoe anderen wel druiven overhouden voor hun wijn.

Hoe dan ook, vorig jaar viel het mij op dat, waar veel bramen staan, de druiven waren blijven hangen. Dus we hebben deze zomer nooit gemaaid en de bramen volledig hun gang laten gaan.

Nu zijn we dus voor het eerst in ons leven wijn aan het maken. We doen het geheel zonder hulpmiddelen en geheel zonder toevoeging van wat dan ook. Het zal mij verbazen als het resultaat drinkbaar is … maar we willen het gewoon een keertje proberen.

We hebben een vat van 100 liter (voor olijfolie). Zaterdag hebben we geoogst en de druiven redelijk uitgezocht en die met de voeten geperst (ja ja … eerst goed de voeten schoongemaakt!). In het begin haalden we druiven met de hand van de steeltjes, maar het schoot niet op en daarna hebben we de hele boel met steeltjes en al geperst en in het olievat gedaan. Doek erover en wachten.

Nou ja wachten … het leek ons toch verstandig wat meer te weten te komen over hoe je nou eigenlijk wijn maakt! Dus we hebben her en der wat gelezen en wat filmpjes gekeken. Iedereen heeft er weer andere ideeën over en dat geeft hoop! Er is niet één goede manier, maar het kan op vele manieren.

Wel hebben we zondag een deel van de steeltjes uit het sap gehaald, want die geven waarschijnlijk teveel tannines.

Inmiddels staat de boel heerlijk te bubbelen. Ik roer meerdere keren per dag zodat alle schillen weer door het sap heen komen te zitten. De geur is uitstekend dus het eerste begin is blijkbaar goed gegaan.

Dit weekend gaan we verder met oogsten, hoewel we de meeste druiven inmiddels wel hebben geplukt.

Comments (6) on "Bubbels"

  1. Wat spannend en wat een mooi proces om “the making of” mee te mogen maken…Ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat: jullie eigen gebottelde wijn! 🍷🍷Saluté!

  2. Hier veel druiven. Witte e ride. Waren door de vorige eigenaar door elkaar heen geplant. Ze zijn nu ook rijp en best lekker . Helaas wel druiven met pit. Aangezien ik n zoveel niet alleen op kan en zelf geen wij drink zijn de meeste druiventrossen de composthoop opgegaan. Een aantal laat ik nu drogen , kijken of we krenten krijgen. Wijn ga ik volgendjaar maken. Als manlief hier weer is. Ik hou me dus aanbevolen vwb ideeën en tips. Ben benieuwd naar jullie resultaat.

      1. Druivensap maken is heel makkelijk. Je kunt de druiven met steel en al persen in een vat, met je voeten. Is heel leuk om te doen. Daarna door vergiet en daarna eventueel door zeef. Dat sap inkoken een tijdje en daarna in potjes doen en die potjes ook een tijdje koken zodat het geheel steriel is. Blijft jaren houdbaar. Ik gebruik het voor toetjes zonder extra suiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top