Posted in: Bijzondere mensen

Een reep chocola

Al jaren kun je in veel supermarkten in Italie zelf boodschappen scannen en daarna automatisch en snel afrekenen.

Ik ben dit uiteindelijk ook gaan doen, ondanks dat de supermarktketen nu bij kan houden wat ik koop (wc-papier, bier en heel veel chocola … zo, dan weten jullie dat ook direct!).

De eerste paar keren kreeg ik steeds controle, maar daarna nooit meer.

Vorige week kwam ik thuis, legde mijn buit aan chocola op z’n plek en keek naar de bon. Oh oh … ik bleek één reep niet gescand te hebben.

Vandaag was ik weer bij dezelfde supermarkt en besloot het toch maar op te biechten. De mevrouw die mij aanhoorde keek mij met steeds groter wordende ogen aan, heel streng ook nog ‘ns, dus terwijl ik mijn verhaal ongemakkelijk deed begon ik spijt te krijgen. Terug kon ik niet meer.

Klaar met de biecht ging de uitdrukking van de vrouw van streng naar verbaasd en daarna lukte het haar niet om uit haar woorden te komen. Een series ‘ma’ en ‘ehms’ volgden.

Toen zei ze ‘Ma … ma signora, ma perché mi dice questo?’ (maar … maar mevrouw … waarom vertelt u mij dit?). Ze legde uit alsof ik een dom wichtje was dat niemand erachter was gekomen. Daarna herstelde ze zich enigszins en bedankte mij voor mijn eerlijkheid. ‘Straordinario’ (buitengewoon) vond ze het.

Kon ik de reep alsnog betalen of moest ik de reep terugbrengen? Dat wilde ik al vanaf het begin weten. Ze had geen idee en de directeur kwam eraan te pas. Na overleg kon ik de reep alsnog betalen en daarmee was alles afgehandeld. Alleen bleef die mevrouw bleef mij heel vreemd aankijken, alsof ze een geest had gezien, of zou het een engeltje zijn geweest?

Comments (0) on "Een reep chocola"

  1. Toch vreemd dat juist een nederlander dan zo eerlijk is. Ik heb me althans afgevraagd waarom je die ontwikkeling eerder in Italie zag dan in Nederland en me afgevraagd of het iets te maken heeft met de zuinigheid en dan misschien niet 100% eerlijkheid van de Nederlander. Of sociale controle?

    1. Ik denk niet dat Nederlanders eerlijker zijn dan Italianen, afgezien van wellicht bij het doen van belasting aangifte, maar dat is een heel complex geval en niet te vergelijken (in Italie betalen we enorm hoge belastingen en krijgen er nauwelijks services voor terug, lezen in de kranten niet anders dan hoe het belastinggeld wordt verspild …). De sociale controle speelt hierbij zeker een rol. In Italië is het niet per se een schandaal als je minder belasting betaalt dan zou moeten, in NL normaal gesproken wel.

  2. Da’s heel erg netjes van je! Ik zou het niet gedaan hebben. Al moet ik eerlijk zeggen dat dat komt omdat mijn buurtsuper een vreselijk vieze winkel is met ronduit onbeschoft personeel, helaas.

  3. Oh Willemijn, wat ben je goudeerlijk zeg! Ik ben een keer vergeten (ja, oprecht vergeten) een potje peper te scannen en werd uitgerekend toen gecontroleerd. Al mijn zorgvuldig ingepakte boodschappentassen overhoop. Heel onhandig. En toen bleek ook nog eens dat ik peper had ‘gestolen’. Sindsdien word ik iedere keer stelselmatig gecontroleerd. De stress die het mij oplevert (heb ik écht wel alles gescand??) en de angst voor de mevrouw met de grote ogen is het me niet waard. Ik ga weer lekker rustig in de rij 🙂

    1. Haha Joyce, kan het mij heel goed voorstellen!! Ik heb ook, sinds het per ongeluk stelen van die reep, wat stress. Lijkt me afschuwelijk gecontroleerd te worden terwijl je net die keer een fout maakt! Wat een pech heb je gehad! Wel goed om te weten dat de consequentie niet meer is dan extra controle … ik heb mij afgevraagd wat ze doen als je betrapt wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top