Posted in: Wandelen Toscane

Oude flessen

Ik had van zaterdag tot woensdagavond geen internet. Telecom Italie beloofde elke dag dat het die dag gerepareerd zou worden, maar internet bleef weg. Erg frustrerend. Maar goed, het werkt weer dus ik kan verder …

Afgelopen weekend hebben we een stukje van de Via Francigena gelopen tussen San Miniato en  Gambassi Terme in Toscane. We kwamen er per toeval terecht, maar zijn van plan ook andere stukken van deze historische route te doen. Het was schitterend!

Andere foto’s gaan volgen, maar eerst even wat foto’s van flessen die her en der in verlaten huizen zijn achtergebleven. We hebben enorm veel verlaten huizen op de weg gevonden en bleven ons verbazen. Hoe is het mogelijk, al die schitterende plekken! Onbewoond!

oude-flessen-italie-1

Dit zijn ‘damigiane’. Ze werden vroeger veel gebruikt om wijn rechtstreeks bij de boer te kopen en later thuis in kleinere flessen over te schenken (uiteraard bij de juiste stand van de maan, anders blijft de wijn niet goed!). Damigiane zitten normaal altijd een mand van riet of plastic zodat ze makkelijker op te tillen zijn. Sommige hebben een inhoud van ruim 50 liter!

oude-flessen-italie-2

Een oude ‘chianti’ fles uit de tijd dat chianti nog niet zo duur was en in die typische ronde flesjes, met lelijk plastic bescherming, werd verkocht. Tegenwoordig vind je deze nauwelijks meer, waarschijnlijk is het transport nu te duur want deze rondbuikige flessen nemen te veel plek in?

 

oude-flessen-italie-3 oude-flessen-italie-4

Zomaar wat flessen, gewoon midden in een keuken (of wat daarvan over is), op de grond. De stoel erachter is zwaar aangetast door houtworm, hetgeen schrijnend aangeeft hoe de staat van onderhoud in deze verlaten huizen is. Over een paar jaar stort alles in.

 

oude-flessen-italie-5

Nog een damigiana, hier zit nog wat in, wijn waarschijnlijk. Links erachter zie je de plastic omhulling van een andere damiagiana (donker grijs, onder het witte stuk doek).

Comments (0) on "Oude flessen"

  1. Als ik dit soort flessen tegenkom naast de glascontainer, neem ik ze mee. Staan heel decoratief op ons erf. Alleen Italianen kijken er vreemd van op. Mooie foto’s Willemijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top