Posted in: Bijzondere mensen

Teveel haantjes …

We hebben kippen en een haan. Van een vriend kregen we twee jaar geleden 4 kuikentjes en daarvan bleken er twee mannetjes te zijn. Wonder boven wonder ging de combinatie van de twee broertjes met de grote haan prima, dus bleven ze allemaal in leven.

Er kwamen kuikentjes waarvan we al een jaar geleden de mannetjes hebben geslacht. Onze buurman hielp daarbij (eigenlijk deed hij alles en hielpen wij hem). Er kwamen nog meer kuikentjes en die hebben we allemaal aan de buurman gegeven. De vos had al zijn kippen opgegeten, vandaar.

De laatste ronde kuikentjes wilde ik weer aan de buurman geven, maar hij wilde er niets van weten. Er zat een mannetje bij dat langzaam maar zeker een agressief haantje is geworden. Een zeer dominant beestje dat het leven van de twee broers behoorlijk verziekte.

Tijd dus om de buurman weer in te schakelen … Gisteravond kwam hij eten en daarna, in het donker, zijn hij en mijn vriend (deze keer heeft hij het op zich genomen gelukkig) de drie haantjes de nek om gaan draaien. We hebben besloten ook de twee broertjes op te eten omdat drie hanen nou eenmaal teveel zijn. Ik zag de grote haan regelmatig vechten met één van de broertjes en dat is echt akelig. Hun kammen zaten de hele tijd vol korsten.

Dit zijn inmiddels oude dieren en het was nogal gedoe (voor de buurman) om ze schoon te maken. Tot middernacht zijn we bezig geweest. Gelukkig heeft hij één haan zelf meegenomen, en de drie koppen. Dat heeft nogal wat moeite gekost, maar uiteindelijk stemde hij in.

Nu is het heerlijk stil buiten. De vier hanen samen maakten een hels kabaal en de grote haan die over is kraait veel minder dan de jongere haantjes.

Blijven nog over een heel aantal oude kippen die nauwelijks nog eieren leggen … normaal gesproken moet je die ook opeten. Ik heb daar echter moeite mee. Ik kan het niet goedpraten dat we de kippen alleen laten leven voor hun eieren en daarna zonder pardon slachten. Uiteindelijk doen wat oude kippen die rustig her en der scharrelen helemaal geen kwaad.

Ik heb het nog niet tegen de buurman gezegd … die vindt al dit soort bezwaren ronduit belachelijk.

Comments (5) on "Teveel haantjes …"

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Wij kunnen onze bejaarde kippen(die geen eieren meer leggen) ook niet opeten. En evenals jij zeggen we dat ook tegen niemand hier in de buurt.

  2. grappig, sinds lange tijd lees ik weer een blog van je en het gaat over de twijfel van het eten van dieren. Ik eet al jaren vegetarisch en heb nu net gesprekken met de kinderen (tieners) over dat als het op deze manier gaat (goed leven gehad, of wild maar zeker geen bio-industrie) ik het prima zou vinden, ik dacht daarbij ook al aan jouw eerdere verhalen hoe het toen in Umbrië ging. Vragen ze me of ik het dan zelf ook zou eten, eu…tjah, weet niet, toch moeilijk lijkt me. Wat je rationeel vindt en het gevoel wat je bij zo’n beest ontwikkelt op 1 weegschaal leggen, dat moet je ervaren.

  3. Mijn gevoel zou in de weg zitten van het verstand. Die oude kippen doen vast nog nuttig werk als in opeten van ongedierte en beestjes op je groente?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top