Posted in: Algemeen

Mac kapot

Al jaren gebruik ik een iMac en ben enorm tevreden. Woensdagochtend echter ging ineens het beeld op grijze strepen en deed niets het meer.

Nou heft de Mac allerhande manieren om zichzelf te repareren, maar geen van deze dingen hielp. Zoeken op internet is altijd handig en de grafische kaart blijkt kapot. Het scherm heeft nu paars-groene strepen en de Mac wil op geen enkele manier opstarten. Hij doet zijn best, maar blijft hangen.

Eerst dus een nieuwe gekocht en met een peperduur kabeltje de oude Mac aan de nieuwe gehangen om via ‘direct transfer’ de gegevens over te zetten, maar de nieuwe Mac ziet de oude Mac niet.

Om een lang verhaal iets minder lang te maken … na heel veel gepruts en geprobeer, ben ik erin geslaagd om in de ‘direct user mode’ alle ontbrekende gegevens (ik had een backup uit augustus) op een usb stick te zetten. Zelfs de open textedit documenten die ik nog niet had bewaard.

Een hele opluchting, na heel veel frustratie.

Nu (binnenkort) ga ik proberen mijn oude Mac uit elkaar te halen, ook een leuk experiment.

Dit is mijn Mac en na een tijdje krijg ik een grijs scherm waarna ie ofwel weer opstart en op grijs gaat, ofwel gewoon op grijs blijft staan.

Comments (0) on "Mac kapot"

 1. Lieve Willemijn,

  Vreselijk opeens tijdens het werken je Mac kapot. Wat zal je op je neus gekeken hebben en veel erger. Je kon niet verder werken, een nieuwe kopen, allerlei handelingen verrichten die ook niet meteen aansloegen. Het heeft je natuurlijk uren gekost voordat je weer aan de slag kon. Waarschijnlijk de volgende dag pas. Heeft de oude Mac de leeftijd bereikt die ervoor staat?
  Mooi dat je alle gegevens hebt kunnen opslaan op je nieuwe Mac.
  Nu de oude Mac uit elkaar halen, wat je daar ziet waarschijnlijk aantekeningen van maken, een leerboek voor later maken. Je wordt misschien een computer expert.
  Van de narigheid word je dan toch wijzer. Dat is wat we allemaal willen.
  Elk nadeel heb z’n voordeel heeft de grote Kruijff eens gezegd.
  Heel veel plezier met je nieuwe Mac en met het onderzoek van de oude. Margaretha.

 2. Toch altijd spannend of je al je bestanden weer hebt! Vriendje-lief hamert er altijd op dat ik regelmatig een back up en ik doe dat ook altijd braaf. Laatst crashte zijn computer. En wat denk je? Geen back up! Veel plezier met je oude IMac uit elkaar halen (lijkt me heel interessant).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top