Posted in: Uncategorized

(Hard)lopen op blote voeten

Al minstens twee jaar lukt het mij nauwelijks meer om zonder zere knie hard te lopen. Ik heb van alles geprobeerd om de ‘blessure’ te overkomen, maar uiteindelijk helpt niets.

Begin april las ik, niet voor de eerste keer, een artikel waarin een poging werd gedaan de lezer te overtuigen van het nut van lopen en hardlopen op blote voeten. Goed voor het hele lichaam. Wij zijn niet gebouwd om op verhoogde zachte zolen en/of in klemmende schoenen door het leven te gaan.

Jaren geleden had ik mij hier al in verdiept, maar kwam toen ook veel onderzoek tegen dat ‘bewees’ dat op blote voeten bewegen veel schade aan kan richten. Ik heb mij toentertijd door deze angsten om laten leiden. Echter, ditmaal won mijn nieuwsgierigheid het van mijn angst nog meer schade aan te richten. Per slot heb ik weinig te verliezen.

Inmiddels loop ik twee of drie keer per week een klein stukje hard op keiharde sandalen (mijn arme voeten kunnen nog niet zo goed tegen de ruwe ondergrond) en ben erachter gekomen dat het zalig is. Geen pijn meer aan mijn knie! Wel zere kuiten en voeten, want die moeten langzaamaan leren hun werk weer te gaan doen. De achillespees moet ook erg wennen. Het gaat dus nog zeker een hele tijd duren voordat ik tien kilometer lekker kan lopen, maar het resultaat is tot nu toe fantastisch.

Voor mij zat de clou hem erin om minimaal 180 passen per minuut te maken zodat je wordt gedwongen om niet op je hiel te landen én om met je voet onder je lichaam te landen (in plaats van voor het lichaam). Twee eenvoudige regels! Geheel nieuwe techniek.

Wat een vrijheid. Ware het niet dat de buren wat vreemd kijken allemaal …! Maar, dat zal ook ooit wel wennen.

voeten

Comments (2) on "(Hard)lopen op blote voeten"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top