Posted in: Bijzondere mensen

Vreemde jongelui!

Vrienden van mij verhuren hun prachtige huisje op airbnb en ik help hen daarbij want ze spreken, zoals zoveel Italianen, geen Engels.

Vorige week kwamen er twee jonge stellen, Amerikanen, voor drie nachten. Bij aankomst vroeg de eigenaar hun paspoorten om het formulier in te vullen dat in Italie ingevuld moet worden als je officieel gasten herbergt. Dat weigerden ze. Ik heb een tijdje aan de telefoon gezeten om hen ervan te overtuigen dat het de enige manier was om te kunnen blijven en uiteindelijk gingen ze om, maar vreemd is het wel. Wat hebben deze lui te verbergen?

Vervolgens waren er achterlijke klachten (zo wilden ze onder andere het zwembad verwarmd hebben) en leken het echt gasten die je liever niet in je huis laat. De eigenaar wist mij te vertellen dat ze alles open lieten, alle lichten aan als ze weg gingen en de whirlpool in het zwembad bleef steeds de hele nacht aan terwijl hen uitdrukkelijk was gevraagd die elektriciteit niet op die manier te verspillen.

Erg vervelend, maar wat doe je eraan?

De ochtend dat ze zouden vertrekken zeiden ze dat er was ingebroken. Ze wilden niet naar de politie om aangifte te doen en gek genoeg was er door de dieven niets overhoop gehaald in het huis en was er 500 Euro uit de tas van één van hen gestolen, verder niets.

De eigenaar geloofde niet dat er dieven waren geweest en toen s’ middags de politie kwam, uren nadat de gasten waren vertrokken, konden zij ook zo zien dat de inbraak met open deur was gedaan (het slot was kapot gemaakt terwijl de deur open stond … welke dief zou dat doen?). Wat blijkt? Amerikanen doen dit vaker omdat de reisverzekering hen geld teruggeeft in dit soort gevallen, enkel gebaseerd op een foto.

Het lijkt mij sterk, maar de politie vertelde dat Amerikanen vaker op de laatste dag van hun verblijf een inbraak rapporteren en altijd is er dan een grote hoeveelheid cash gestolen en kan een expert in één oogopslag zien dat het geen echte inbraak is.

Overigens wordt er in deze buurt erg veel ingebroken … dus het blijft wel oppassen natuurlijk. Echter, in dit geval was het allemaal nep.

Comments (7) on "Vreemde jongelui!"

 1. In dit geval hadden ze dus wel iets te verbergen. Overigens wijst de overheid in Nederland je erop dat je nooit maar dan ook nooit je paspoort af moet geven in verband met identiteitsfraude. Als je daar ooit het slachtoffer van wordt weet je waarom het niet verstandig is je paspoort af te geven. Zaterdag j.l. stond er nog een artikel in de NRC hierover.

 2. Je hebt helemaal gelijk Annet dat je een paspoort niet af moet geven, maar in Italie is het echt verplicht om een geldig identiteitsbewijs aan hotel/eigenaar van huis te laten zien zodat hij de relevante informatie daarop aan de politie door kan geven.

 3. In NRC/Handelsblad stond een artikel over het niet afgeven van je paspoort of ID kaart.
  Ik heb het ook gelezen. Misschien kan het wel als de eigenaar de gegevens optekent als je erbij staat en jij je ID nummer bedekt houdt. Aan een adres alleen heeft een fraudeur te weinig.
  Kort geleden moest ik bij een hele oude spaarrekening ( toen was dat niet nodig ) het nummer van de tegenrekening opsturen op een fotocopie ( mocht niet via de mail ). De mevrouw van de bank vertelde mij het paspoortnummer te beschermen, vanwege wat hier boven staat.

  1. Erg interessant! In Italie is een eigenaar verplicht het nummer van paspoort of identiteitskaart aan de politie door te geven elke keer dat ze een gast ontvangen die blijft slapen.
   Ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen dan deze zomer in Italie, met alle gasten die weigeren hun identiteitskaart / nummer te laten zien …

 4. Echt bizar zoiets! Ook al betaal je ervoor; je bent nog steeds een gast en je hoort je dus netjes te gedragen. En verzekeringsfraude plegen.. Daar kijk je bij dat soort mensen niet van op. Bah.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top