Posted in: Toscane

Olijfolie crisis

Dit jaar is er nauwelijks nieuwe olie in deze streken (ik heb het over Toscane en Umbrie). De olijfvlieg, die hier in Italie bekend staat onder de naam ‘la mosca’ (eenvoudigweg ‘de vlieg’) heeft grote schade aangericht. Wellicht door de milde winter en natte zomer, een combinatie die (gelukkig) nooit voorkomt, heeft ‘la mosca’ het veel te goed gehad.

Dus. Naast de algemene crisis die al jaren het humeur van de meeste Italianen behoorlijk heeft weten te drukken is er dit jaar een culinaire crisis bij gekomen. Mensen in het dorp staan met hun handen in het haar. Hoe moet dat nu zonder onze extra vergine?

Ik gebruik ongeveer een liter per week en leef dus volop mee met dit sentiment. Er zal wel ergens olijfolie vandaan worden getoverd, maar hoe zal die zijn? We gaan het merken.

Voor veel boeren die ook olijfolie produceren is het een echte ramp. Ze hebben het al erg moeilijk en hebben wel de kosten van het snoeien gehad. Ik leef dus nog meer met hen mee.
Overal gonst het zwartgallig dat dit nu de gevolgen van ‘il clima’ zijn (het klimaat, maar dan uiteraard de verandering daarvan). Momenteel staan ook een aantal dorpen onder water wegens heftige regenval en dat helpt het anders zo optimistische volk niet erg.

Hier een foto van de olijfvernieler. La mosca legt eitjes in olijven en de larven gaan dus de olijven eten, die vallen al vroeg op de grond en de olijven die blijven hangen zijn niet lekker, de olie wordt ranzig.

la-mosca

Iedereen hoopt nu op een strenge winter en droge bloedhete zomer. Hoewel ik de olijfolie erg mis, kan ik mij er toch niet toe zetten echt met iedereen mee te hopen … maar ik doe voorlopig wel net alsof.

Comments (0) on "Olijfolie crisis"

 1. Vrienden van ons gingen speciaal voor de olijvenoogst terug naar Umbria en moesten hetzelfde vaststellen. Het is een slecht oogstjaar op veel fronten. Dat kan niet anders dan beter gaan volgend jaar, toch?

   1. In Frankrijk precies hetzelfde probleem en Nyons b.v. hebben ze ook
    de olijfvlieg.En er is geen oogst of heel weinig.
    Ook last van overstromingen.
    Erg veel geregend sinds voige week!

 2. Ook hier in Le Marche is er bijna geen olie. Wij hebben via familie olie uit Sicilie gehaald. Anders betaal je hier het dubbele. Overigens is het een jaar of vier geleden ook al eens gebeurt. Alleen toen zaten er wurmen in en die werden gewoon meegeperst. Wij hebben 35 olijfbomen. Wel raar als je helemaal niet plukt. Het hoort er zo bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top